Sous-vide pulykaburger recept – így lesz omlós és ízletes

Szaftos pulykaburger szezámmagos buciban, olvadt cheddar sajttal, friss paradicsommal, lilahagymával és ropogós salátával, fa vágódeszkán tálalva, háttérben grillel.

Pulykaburger sous-vide – szaftosabb, mint valaha

A hamburger sokak kedvence, különösen nyáron, amikor a grillezés a hétvégék elmaradhatatlan része. Ha azonban szeretne a klasszikus marhahúsos változatnál egészségesebb és könnyebb alternatívát, akkor a pulykaburger a tökéletes választás. Bár a pulykahúsról gyakran mondják, hogy szárazabb, a sous-vide technológia segítségével elkészítve a pogácsák garantáltan szaftosak és zamatosak maradnak.

Miért érdemes kipróbálni?

  • Egészségesebb alternatíva – kevesebb zsír és kalória, mint a marhahúsos burgerben.

  • Sous-vide kád előnyei – a pulykahús lédús, omlós és tökéletesen átsült lesz.

  • Gazdag fűszerezés – friss zöldfűszerek és Worcestershire-szósz fokozzák az ízeket.

  • Igazi klasszikus – mindenki szereti, és jól variálható a feltétekkel.

Hozzávalók (6 burgerhez)

  • 750 g sovány darált pulykahús

  • 16 db vajaskeksz, összetörve

  • 2 és 1/2 evőkanál aprított friss petrezselyem

  • 2 evőkanál aprított friss bazsalikom

  • 1/2 evőkanál Worcestershire-szósz

  • 1/2 teáskanál fokhagymapor

  • 1 nagy tojás

  • 6 teáskanál extraszűz olívaolaj

  • 6 db hamburgerzsemle (fehér vagy teljes kiőrlésű, pirítva)

  • 6 szelet paradicsom

  • 6 nagy levél jégsaláta

  • 6 szelet cheddar sajt (elhagyható)

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide kád előkészítése

Állítsa a készüléket 64 ºC-ra.

2. Húspogácsa készítése

Egy nagy tálban keverje össze a pulykahúst, az összetört vajaskekszet, a petrezselymet, a bazsalikomot, a Worcestershire-szószt, a fokhagymaport és a tojást.

3. Formázás és hűtés

Ossza a masszát 6 egyforma pogácsára. Tegye sütőpapírral bélelt tálcára, takarja le fóliával, és tegye a hűtőbe 2 órára, hogy megszilárduljon.

4. Vákuumozás és sous-vide főzés

Helyezzen legfeljebb 2-2 pogácsát külön vákuumtasakokba, majd zárja le vákuumgéppel. Főzze a vízfürdőben 1 óra 15 percig.

5. Pirítás

A főzés után vegye ki a pogácsákat a tasakból, öntse ki a főzőlevet, majd törölje szárazra. Forrósítson fel olívaolajat egy öntöttvas serpenyőben magas hőfokon, és süsse a burgereket oldalanként kb. 45 másodpercig, hogy szép kérget kapjanak.

6. Összeállítás

Töltse meg a frissen pirított zsemléket a húspogácsákkal, paradicsommal, jégsalátával és sajttal (ha használ).

Tipp a tálaláshoz

  • Köretként kínálhat mellé sült édesburgonyát malátaecetes majonézzel.

  • Feldobhatja a burgert karamellizált hagymával vagy avokádószeletekkel.

  • Ha pikánsabb ízt szeretne, adjon hozzá jalapeñót vagy csiliszószt.