Pulykaburger sous-vide – szaftosabb, mint valaha
A hamburger sokak kedvence, különösen nyáron, amikor a grillezés a hétvégék elmaradhatatlan része. Ha azonban szeretne a klasszikus marhahúsos változatnál egészségesebb és könnyebb alternatívát, akkor a pulykaburger a tökéletes választás. Bár a pulykahúsról gyakran mondják, hogy szárazabb, a sous-vide technológia segítségével elkészítve a pogácsák garantáltan szaftosak és zamatosak maradnak.
Miért érdemes kipróbálni?
-
Egészségesebb alternatíva – kevesebb zsír és kalória, mint a marhahúsos burgerben.
-
Sous-vide kád előnyei – a pulykahús lédús, omlós és tökéletesen átsült lesz.
-
Gazdag fűszerezés – friss zöldfűszerek és Worcestershire-szósz fokozzák az ízeket.
-
Igazi klasszikus – mindenki szereti, és jól variálható a feltétekkel.
Hozzávalók (6 burgerhez)
-
750 g sovány darált pulykahús
-
16 db vajaskeksz, összetörve
-
2 és 1/2 evőkanál aprított friss petrezselyem
-
2 evőkanál aprított friss bazsalikom
-
1/2 evőkanál Worcestershire-szósz
-
1/2 teáskanál fokhagymapor
-
1 nagy tojás
-
6 teáskanál extraszűz olívaolaj
-
6 db hamburgerzsemle (fehér vagy teljes kiőrlésű, pirítva)
-
6 szelet paradicsom
-
6 nagy levél jégsaláta
-
6 szelet cheddar sajt (elhagyható)
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide kád előkészítése
Állítsa a készüléket 64 ºC-ra.
2. Húspogácsa készítése
Egy nagy tálban keverje össze a pulykahúst, az összetört vajaskekszet, a petrezselymet, a bazsalikomot, a Worcestershire-szószt, a fokhagymaport és a tojást.
3. Formázás és hűtés
Ossza a masszát 6 egyforma pogácsára. Tegye sütőpapírral bélelt tálcára, takarja le fóliával, és tegye a hűtőbe 2 órára, hogy megszilárduljon.
4. Vákuumozás és sous-vide főzés
Helyezzen legfeljebb 2-2 pogácsát külön vákuumtasakokba, majd zárja le vákuumgéppel. Főzze a vízfürdőben 1 óra 15 percig.
5. Pirítás
A főzés után vegye ki a pogácsákat a tasakból, öntse ki a főzőlevet, majd törölje szárazra. Forrósítson fel olívaolajat egy öntöttvas serpenyőben magas hőfokon, és süsse a burgereket oldalanként kb. 45 másodpercig, hogy szép kérget kapjanak.
6. Összeállítás
Töltse meg a frissen pirított zsemléket a húspogácsákkal, paradicsommal, jégsalátával és sajttal (ha használ).
Tipp a tálaláshoz
-
Köretként kínálhat mellé sült édesburgonyát malátaecetes majonézzel.
-
Feldobhatja a burgert karamellizált hagymával vagy avokádószeletekkel.
-
Ha pikánsabb ízt szeretne, adjon hozzá jalapeñót vagy csiliszószt.