Grillezett polip

Grillezett polip

Grillezett polip – sous-vide módszerrel tökéletesítve

A polip elkészítése mindig is a szakácsok egyik legnagyobb kihívása volt: néhány perccel rövidebb vagy hosszabb főzés, és az állaga rágóssá vagy gumissá válik. A sous-vide technológia azonban lehetővé teszi, hogy otthoni körülmények között is precízen, hibátlan állagra készítse el a polipot. Az így főzött polip omlós, szaftos, a grillezéstől pedig megkapja azt a különleges, enyhén füstös ízt és ropogós külsőt, amelytől igazán ellenállhatatlan lesz.

Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni a polipot?

  • Precíz állag – a sous-vide kádban mindig tökéletesen omlós marad.

  • Intenzív ízek – a vákuumozásnak köszönhetően a fűszerek és olaj mélyen átjárják a húst.

  • Éttermek színvonala otthon – egy kis odafigyeléssel olyan végeredményt kap, amilyet a legjobb tengeri éttermekben szolgálnak fel.

  • Grillezett befejezés – a ropogós, enyhén pirult külső réteg és a selymes belső tökéletes kontrasztot alkot.

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 500 g polipcsáp

  • kóser só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

  • 5 evőkanál extraszűz olívaolaj

  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé

  • 1 evőkanál reszelt citromhéj

  • 1 evőkanál aprított friss petrezselyem

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide kád előkészítése

Állítsa a sous-vide kádat 82ºC-ra.

2. Polip előkészítése

Éles késsel vágja le a szükséges mennyiségű csápot (maximum 8 darabot), hosszában félbevágva. Ne vágja túl rövidre, mert a főzés során összezsugorodnak. Sózza, borsozza.

3. Vákuumozás és sous-vide főzés

Tegyen 2 evőkanál olívaolajat egy vákuumtasakba, helyezze bele a csápokat, majd zárja le vákuumgéppel. Főzze a vízfürdőben 4 órán keresztül. A főzés során a polip színe rózsaszínes-lilássá válhat, ez teljesen természetes.

4. Előkészítés a grillezéshez

Ha elkészült, a tasak sarkát vágja le, öntse ki a főzőlevet, majd vegye ki a csápokat. Törölje szárazra papírtörlővel, és kenje meg a maradék 3 evőkanál olívaolajjal.

5. Grillezés

Forrósítson fel egy öntöttvas serpenyőt közepesen magas hőfokon, majd süsse a polipcsápokat, 10–15 másodpercenként forgatva, hogy minden oldalukon egyenletesen piruljanak.

6. Citromos öntet

Keverje össze a citromlevet, citromhéjat és a petrezselymet egy kis tálban.

7. Tálalás

Csepegtessen a polipra a citromos öntetből. Ha extra ropogós külsőt szeretne, használjon szakácsfáklyát a csápok felületének finom megpörkölésére.

Tipp a tálaláshoz

  • Kínálja friss salátával, grillezett zöldségekkel vagy sült burgonyával.

  • Egy kevés chilipehely különleges pikáns ízt adhat a polipnak.

  • Egy pohár száraz fehérbor vagy rosé remekül illik mellé.