Grillezett polip – sous-vide módszerrel tökéletesítve
A polip elkészítése mindig is a szakácsok egyik legnagyobb kihívása volt: néhány perccel rövidebb vagy hosszabb főzés, és az állaga rágóssá vagy gumissá válik. A sous-vide technológia azonban lehetővé teszi, hogy otthoni körülmények között is precízen, hibátlan állagra készítse el a polipot. Az így főzött polip omlós, szaftos, a grillezéstől pedig megkapja azt a különleges, enyhén füstös ízt és ropogós külsőt, amelytől igazán ellenállhatatlan lesz.
Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni a polipot?
-
Precíz állag – a sous-vide kádban mindig tökéletesen omlós marad.
-
Intenzív ízek – a vákuumozásnak köszönhetően a fűszerek és olaj mélyen átjárják a húst.
-
Éttermek színvonala otthon – egy kis odafigyeléssel olyan végeredményt kap, amilyet a legjobb tengeri éttermekben szolgálnak fel.
-
Grillezett befejezés – a ropogós, enyhén pirult külső réteg és a selymes belső tökéletes kontrasztot alkot.
Hozzávalók (4 adaghoz)
-
500 g polipcsáp
-
kóser só ízlés szerint
-
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
-
5 evőkanál extraszűz olívaolaj
-
2 evőkanál frissen facsart citromlé
-
1 evőkanál reszelt citromhéj
-
1 evőkanál aprított friss petrezselyem
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide kád előkészítése
Állítsa a sous-vide kádat 82ºC-ra.
2. Polip előkészítése
Éles késsel vágja le a szükséges mennyiségű csápot (maximum 8 darabot), hosszában félbevágva. Ne vágja túl rövidre, mert a főzés során összezsugorodnak. Sózza, borsozza.
3. Vákuumozás és sous-vide főzés
Tegyen 2 evőkanál olívaolajat egy vákuumtasakba, helyezze bele a csápokat, majd zárja le vákuumgéppel. Főzze a vízfürdőben 4 órán keresztül. A főzés során a polip színe rózsaszínes-lilássá válhat, ez teljesen természetes.
4. Előkészítés a grillezéshez
Ha elkészült, a tasak sarkát vágja le, öntse ki a főzőlevet, majd vegye ki a csápokat. Törölje szárazra papírtörlővel, és kenje meg a maradék 3 evőkanál olívaolajjal.
5. Grillezés
Forrósítson fel egy öntöttvas serpenyőt közepesen magas hőfokon, majd süsse a polipcsápokat, 10–15 másodpercenként forgatva, hogy minden oldalukon egyenletesen piruljanak.
6. Citromos öntet
Keverje össze a citromlevet, citromhéjat és a petrezselymet egy kis tálban.
7. Tálalás
Csepegtessen a polipra a citromos öntetből. Ha extra ropogós külsőt szeretne, használjon szakácsfáklyát a csápok felületének finom megpörkölésére.
Tipp a tálaláshoz
-
Kínálja friss salátával, grillezett zöldségekkel vagy sült burgonyával.
-
Egy kevés chilipehely különleges pikáns ízt adhat a polipnak.
-
Egy pohár száraz fehérbor vagy rosé remekül illik mellé.