Fahéjas, pácolt bárányoldalas szuvidban

Fahéjas, pácolt bárányoldalas szuvidban

A fahéjas pácolt bárányhús egy igazi középkori időutazás, amely felidézi a fűszerkereskedők merészségét, amivel végighaladtak a Selyemúton vagy az ismeretlen tengereken hogy elhozzák Európába az aranynál is értékesebb, illatos fűszert, a fahéjat.  A 10 órás szuvidálás tisztelgés a lassú, hagyományos sütési-főzési módszerek előtt, amit a modern technológia precizitása csiszolt tökéletessé. A joghurt és a kardamom párosítása, és a végső grillezés illatos füstje mind-mind olyan klasszikus elem, amely végül egy elképesztően izgalmas történet máig ragyogó eredményét helyezi a tányérra.


Hozzávalók:

  • 2 kg csontos bárányoldalas

Fahéjas fűszerpaszta

  • 1 közepes fehér hagyma, felszeletelve
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál köménymag
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 5 szegfűszeg
  • 1 evőkanál cayenne bors
  • ½ evőkanál zöld bors
  • ½ evőkanál piros bors
  • 3 fahéjrúd
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál chili por
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 400 ml víz

Joghurtos mártás

  • 200 ml friss görög joghurt
  • ¼ teáskanál köménypor
  • 2 kardamom tok
  • 2 evőkanál tengeri só

 

Elkészítés:

  1. Egy mélyebb (szauté) serpenyőben kevés olajjal óvatosan pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát aranybarnára.
  2. Adjuk hozzá a többi fűszert, és pirítsuk még 10 percig.
  3. Adjuk hozzá a vizet és a paradicsompürét, és főzzük lassú tűzön 30 percig, majd hűtsük le és turmixoljuk sima pasztává.
  4. Dörzsöljük be vastagon a húst a fűszerkeverékkel, majd helyezzük a vákuumtasakba és zárjuk le.
  5. Helyezzük a bárányt 82 °C-ra előmelegített sous vide-ba 10 órára. Ha lejárt az idő hűtsük le a tasakot jeges vízben (sokkoló hűtés).
  6. Mozsárban keverjük össze a kardamom magokat a tengeri sóval.
  7. Keverjük a köményport a joghurtba a díszítéshez.
  8. Tálaláshoz - vegyük ki a bárány a vákuumtasakból, és pirítsuk körbe nagyon forró serpenyőben vagy grillen. Fűszerezzük sóval és borssal, végül adjunk hozzá egy kis lime levet.

A Séf tippje:

Tálaljuk friss uborkás joghurtmártással (raitával) vagy sült brokkolival és karfiollal.