Vákuumcsomagolási tippek

Vákuumcsomagolási tippek

A legjobb tippek a vákuumcsomagoláshoz!

A vákuumfóliázási előkészületek, valamint a folyamatok végzése közben figyelj az alábbiakra, és az élelmiszerek konzerválásának optimalizálásának érdekében tartsd be a következő szabályokat:

• A mikroorganizmusok elszaporodásának elkerülése érdekében a higiéniai előírásokat maximálisan be kell tartani.

• Mielőtt az étel vákuumcsomagolását megkezded, alaposan moss kezet.

• Minden eszközt és felületet moss meg, amely az élelmiszerrel érintkezésbe kerülhet.

• A feldolgozáshoz lehetőség szerint használj kesztyűt.

• A jó lezárás (hegesztés) érdekében a fóliazacskó belső szegélyét tartsd tisztán.

• A boltban vásárolt csomagolt élelmiszereket a vákuumfóliázó berendezéssel újra be lehet csomagolni, hogy az étel frissességét, és ízét hosszabb ideig megőrizhesse. Az ilyen termékeket azonban ugyanúgy el kell fogyasztani a szavatossági idő lejárta előtt. Ügyelj a fent említett újra vákuumozási és fagyasztási tanácsok betartására.

• Az újracsomagolt élelmiszereket az eredeti csomagoláson található szavatossági idő lejárta előtt el kell fogyasztani!

• A kiolvasztott vagy megmelegített ételt nem szabad újra lefagyasztani.

• A becsomagolt romlandó ételeket ne tartsd szobahőmérsékleten, hanem rögtön tedd be a hűtőszekrénybe, vagy mélyhűtő berendezésbe. A hűtő- illetve mélyhűtőszekrény hőmérséklete egyenletes legyen.

• Egyenletesen tárold a vákuumozott élelmiszereket a fagyasztóban, hűtőben, hogy ezek gyors lehűlését, fagyását elősegítsük

• A fóliazacskókat ne használd fel újra.

• Csomagolás után a zacskók tartalmát és a csomagolás időpontját a fóliazacskó felületén fel kell tüntetni.

• Olyan élelmiszerek vákuumcsomagolása esetén, amelyek a fóliazacskót könnyen kilyukaszthatják, az ételek hegyes végeit először papírszalvétával csomagold be.

• Mielőtt a por formában lévő vagy szemes élelmiszerek csomagolását megkezded, csomagold be ezeket egy papírszalvétába, mert ily módon az étel nem kerülhet bele a készülékbe.

• Kemény állagú ételek esetén a zacskóban levegő maradhat vissza, melyet nem lehet eltávolítani.

• Az olyan vákuumcsomagolt ételt, melyet már egyszer felmelegítettél, muszáj elfogyasztani. Ha a csomagolásban felmelegített ételt szobahőmérsékleten hűlni hagyod, akkor pár órán belül patológiai mikroorganizmusok az emberi egészséget veszélyeztető szintig elszaporodhatnak.

• Romlandó élelmiszereket felhevítés, illetve felolvasztás után el kell fogyasztani. Ne fogyassz el romlandó élelmiszereket, amelyek hosszú ideig szobahőmérsékleten lettek tárolva. Erre különösen akkor ügyeljünk, ha az élelmiszernek sűrített mártása van, vagy egy levegő szegény környezetben lett tárolva, mint pl.: vákuumban.

• A vákuumozás meghosszabbítja száraz élelmiszerek tárolási idejét. Például olyanokét, melyeknek magas a zsírtartalmuk, és meleg vagy napfény hatására ráncosak lesznek. A vákuumozás szintén meghosszabbítja a magvak, kókuszreszelék vagy gabonafélék tárolási idejét. Tárold ezeket sötét, hűvös helyen.

• A vákuumozás nem hosszabbítja meg zöldségek, gyümölcsök, mint pl.: banán, alma, burgonya és egyes zöldség fajták, tárolási idejét kivéve, ha meghámozzuk őket.

• Puha és érzékeny termékek, mint pl.: erdei gyümölcsök, halak, vákuumozását megelőzően javasolt, hogy ezeket előfagyasszuk. Az előfagyasztás után vákuumozhatod ezeket és ismét a fagyasztóba kerülhetnek.

• Egyes zöldségfélék, mint pl.: brokkoli, gázokat képeznek, ezért vákuumozás előtt ezeket javasolt blansírozni (rövid időre forró vízbe helyezni). Blansírozás után vákuumozhatók és fagyaszthatók. 

Mélyhűtőben tárolt ételek (-18 ± 2 °C)

Tárolási időtartam normál körülmények között

Tárolási időtartam vákuumcsomagolásban

Húsok

4-6 hónap

15-20 hónap

Halak

3-4 hónap

10-12 hónap

Zöldségek

8-10 hónap

18-24 hónap

Normál hűtőben tárolt ételek (5 ± 2 °C)

Tárolási időtartam normál körülmények között

Tárolási időtartam vákuumcsomagolásban

Nyers hús

2-3 nap

6-9 nap

Friss hal

1 nap

3-4 nap

Vadhús

2-3 nap

5-7 nap

Szeletelt szalámi

4-6 nap

20-25 nap

Szalámi

7-15 nap

25-40 nap

Lágy sajt

5-7 nap

14-20 nap

Kemény és félkemény sajt

15-20 nap

25-60 nap

Zöldségek

1-3 nap

7-10 nap

Gyümölcsök

5-7 nap

14-20 nap

Normál hűtőben tárolt, hőkezelt ételek (5 ± 2 °C)

Tárolási időtartam normál körülmények között

Tárolási időtartam vákuumcsomagolásban

Püré és zöldségleves

2-3 nap

8-10 nap

Tészta/Rizottó/Lasagne

2-3 nap

6-8 nap

Főtt és sült húsok

3-5 nap

10-15 nap

Desszertek töltelékkel (krém és gyümölcs)

2-3 nap

6-8 nap

Száraz sütemények, desszertek

5 nap

18-20 nap

Sütőolaj

10-15 nap

25-40 nap

Szobahőmérsékleten tárolt ételek (25 ± 2 °C)

Tárolási időtartam normál körülmények között

Tárolási időtartam vákuumcsomagolásban

Kenyér

1-2 nap

6-8 nap

Száraz sütemények

4-6 hónap

12 hónap

Tészta/Rizs

5-6 hónap

12 hónap

Liszt

4-5 hónap

12 hónap

Szárított/aszalt gyümölcs

3-4 hónap

12 hónap

Őrölt kávé

2-3 hónap

12 hónap

Tea

5-6 hónap

12 hónap

Liofilizált termékek

1-2 hónap

12 hónap

Tejpor

1-2 hónap

12 hónap

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK