Thermomix COOKIDOO 10. Szülinapi torta recept

Thermomix COOKIDOO 10. Szülinapi torta recept

Ez a torta minden ünnep ékköve lehet! A finom vajkrémes cukormáz, a lágy tészta, és a friss gyümölcsök harmonikus összhangja teszi ezt az édességet tökéletessé. A recept Thermomix használatával készült, ami egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a dolgunkat, de természetesen hagyományos módon is elkészíthető.

Hozzávalók

Cukormáz:

Thermomix TM6
  • 250 g kristálycukor
  • 50 g tejszín
  • 180 g fehér csokoládé (főzéshez, darabolva)
  • 50 g vaj (sózott vagy sózatlan, szobahőmérsékletű)
  • 100 g mascarpone

Torta:

  • Vaj (sózott vagy sózatlan, a formák kivajazásához)
  • Búzaliszt (a formák kilisztezéséhez)
  • 150 g kristálycukor
  • 100 g barna cukor
  • 250 g vaj (sózott vagy sózatlan, szobahőmérsékletű)
  • 1 vaníliarúd (csak a magok)
  • 6 tojás
  • 200 g tej
  • 350 g búzaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor

Tejszínhab és díszítés:

  • 400 g tejszín (min. 30% zsírtartalmú, hűtött)
  • 16 g habfixáló
  • 500 g vegyes friss gyümölcs a díszítéshez

Hasznos eszközök:

  • Tál, kuglóf forma (22-24 cm), négyzet alakú sütő tepsi (23 cm x 23 cm), veknisütő forma (20 cm x 10,5 cm x 7,5 cm), habzsák.

Elkészítés

Cukormáz:

  1. Tegyük a kristálycukrot a Thermomix keverőedényébe, és 15 másodperc alatt, 10-es fokozaton porítsuk finom cukorrá. Tegyük félre egy tálba.

  2. Öntsük a tejszínt a keverőedénybe, és melegítsük 3 percig, 90°C-on, 1-es fokozaton.

  3. Adjuk hozzá a darabokra tört fehér csokoládét, és várjunk 1 percet, hogy megpuhuljon. Ezután 2 percig, 1-es fokozaton keverjük össze, amíg teljesen sima nem lesz. Tegyük félre egy tálba.

  4. A puha vajat tegyük a keverőedénybe, és 25 másodpercig, 4-es fokozaton keverjük habosra.

  5. Adjuk hozzá a félretett porcukrot és a mascarponét, majd 2 percig, 3-as fokozaton keverjük össze.

  6. A végén adjuk hozzá a félretett fehér csokoládét is, és 2 percig, 3-as fokozaton keverjük össze. Tegyük a mázat a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, mielőtt a tortára kenjük.


Torta:

  1. Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra. Vajazzunk ki egy kuglóf formát (Ø 22 cm), egy négyzet alakú sütőformát (23 cm x 23 cm) és egy vekniformát (20 cm x 10,5 cm x 7,5 cm), majd lisztezzük ki őket.

  2. Tegyük a kristálycukrot és a barna cukrot a keverőedénybe, és 15 másodperc alatt, 10-es fokozaton porítsuk finomra.

  3. Helyezzük be a habverő lepkét. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a vaníliarúd kikapart magjait, majd 4 percig, 3,5-es fokozaton keverjük krémesre.

  4. Adjuk hozzá a tojásokat és a tejet, majd 15 másodpercig, 3-as fokozaton keverjük tovább.

  5. Végül adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd 15 másodpercig, 3-as fokozaton dolgozzuk össze. Távolítsuk el a habverő lepkét.

  6. Osszuk el a tésztát a formák között, ügyelve arra, hogy mindegyik formába azonos magasságú tészta kerüljön. Süssük a tésztát 170°C-on, kb. 30-35 percig. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsült-e a tészta. Miután megsült, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd vegyük ki a formákból és hagyjuk teljesen kihűlni.


Tejszínhab és díszítés:

  1. Helyezzük be a habverő lepkét a keverőedénybe. Öntsük bele a jól lehűtött tejszínt és a habfixálót, majd időbeállítás nélkül, 3-as fokozaton verjük fel a tejszínt, amíg el nem éri a kívánt állagot. A tejszínhabot töltsük habzsákba.

  2. Amikor a tortalapok teljesen kihűltek, kezdhetjük a díszítést és az összeállítást. A kuglófformában sült tortalapot vágjuk félbe, így két „C” alakot kapunk. Ezeket egymással szembefordítva formázzuk meg a „0” számot. A vekniformában sült lapot vágjuk ketté, és helyezzük a „C” alakok két oldalára, hogy a „0” teljes legyen. A négyzet alakú lapból vágjunk ki egy hosszúkás „1”-es formát.

  3. Helyezzük a számokat egy nagy tálcára. A cukormázzal kenjük meg a tortalapokat, majd a tetejüket és az oldalukat. A habzsákból nyomjunk tejszínhabot a torta tetejére, és díszítsük friss gyümölcsökkel ízlés szerint. A kész tortát hűtőben hűtsük le tálalásig.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK