Ez a torta minden ünnep ékköve lehet! A finom vajkrémes cukormáz, a lágy tészta, és a friss gyümölcsök harmonikus összhangja teszi ezt az édességet tökéletessé. A recept Thermomix használatával készült, ami egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a dolgunkat, de természetesen hagyományos módon is elkészíthető.
Hozzávalók
Cukormáz:
- 250 g kristálycukor
- 50 g tejszín
- 180 g fehér csokoládé (főzéshez, darabolva)
- 50 g vaj (sózott vagy sózatlan, szobahőmérsékletű)
- 100 g mascarpone
Torta:
- Vaj (sózott vagy sózatlan, a formák kivajazásához)
- Búzaliszt (a formák kilisztezéséhez)
- 150 g kristálycukor
- 100 g barna cukor
- 250 g vaj (sózott vagy sózatlan, szobahőmérsékletű)
- 1 vaníliarúd (csak a magok)
- 6 tojás
- 200 g tej
- 350 g búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
Tejszínhab és díszítés:
- 400 g tejszín (min. 30% zsírtartalmú, hűtött)
- 16 g habfixáló
- 500 g vegyes friss gyümölcs a díszítéshez
Hasznos eszközök:
- Tál, kuglóf forma (22-24 cm), négyzet alakú sütő tepsi (23 cm x 23 cm), veknisütő forma (20 cm x 10,5 cm x 7,5 cm), habzsák.
Elkészítés
Cukormáz:
-
Tegyük a kristálycukrot a Thermomix keverőedényébe, és 15 másodperc alatt, 10-es fokozaton porítsuk finom cukorrá. Tegyük félre egy tálba.
-
Öntsük a tejszínt a keverőedénybe, és melegítsük 3 percig, 90°C-on, 1-es fokozaton.
-
Adjuk hozzá a darabokra tört fehér csokoládét, és várjunk 1 percet, hogy megpuhuljon. Ezután 2 percig, 1-es fokozaton keverjük össze, amíg teljesen sima nem lesz. Tegyük félre egy tálba.
-
A puha vajat tegyük a keverőedénybe, és 25 másodpercig, 4-es fokozaton keverjük habosra.
-
Adjuk hozzá a félretett porcukrot és a mascarponét, majd 2 percig, 3-as fokozaton keverjük össze.
-
A végén adjuk hozzá a félretett fehér csokoládét is, és 2 percig, 3-as fokozaton keverjük össze. Tegyük a mázat a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, mielőtt a tortára kenjük.
Torta:
-
Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra. Vajazzunk ki egy kuglóf formát (Ø 22 cm), egy négyzet alakú sütőformát (23 cm x 23 cm) és egy vekniformát (20 cm x 10,5 cm x 7,5 cm), majd lisztezzük ki őket.
-
Tegyük a kristálycukrot és a barna cukrot a keverőedénybe, és 15 másodperc alatt, 10-es fokozaton porítsuk finomra.
-
Helyezzük be a habverő lepkét. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a vaníliarúd kikapart magjait, majd 4 percig, 3,5-es fokozaton keverjük krémesre.
-
Adjuk hozzá a tojásokat és a tejet, majd 15 másodpercig, 3-as fokozaton keverjük tovább.
-
Végül adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd 15 másodpercig, 3-as fokozaton dolgozzuk össze. Távolítsuk el a habverő lepkét.
-
Osszuk el a tésztát a formák között, ügyelve arra, hogy mindegyik formába azonos magasságú tészta kerüljön. Süssük a tésztát 170°C-on, kb. 30-35 percig. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsült-e a tészta. Miután megsült, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd vegyük ki a formákból és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tejszínhab és díszítés:
-
Helyezzük be a habverő lepkét a keverőedénybe. Öntsük bele a jól lehűtött tejszínt és a habfixálót, majd időbeállítás nélkül, 3-as fokozaton verjük fel a tejszínt, amíg el nem éri a kívánt állagot. A tejszínhabot töltsük habzsákba.
-
Amikor a tortalapok teljesen kihűltek, kezdhetjük a díszítést és az összeállítást. A kuglófformában sült tortalapot vágjuk félbe, így két „C” alakot kapunk. Ezeket egymással szembefordítva formázzuk meg a „0” számot. A vekniformában sült lapot vágjuk ketté, és helyezzük a „C” alakok két oldalára, hogy a „0” teljes legyen. A négyzet alakú lapból vágjunk ki egy hosszúkás „1”-es formát.
-
Helyezzük a számokat egy nagy tálcára. A cukormázzal kenjük meg a tortalapokat, majd a tetejüket és az oldalukat. A habzsákból nyomjunk tejszínhabot a torta tetejére, és díszítsük friss gyümölcsökkel ízlés szerint. A kész tortát hűtőben hűtsük le tálalásig.