
Vajon meddig jó a fagyasztott hús? Meddig tartható el a mélyhűtött hal vagy zöldség? Meddig áll el egy felvágott? Manapság, az emelkedő élelmiszerárak korában egyre fontosabbak ezek a kérdések. Ahogy az is egyre fontosabb, hogy biztonságosan tudjuk eltartani a drága pénzen megvásárolt élelmiszert, a lehető leghosszabb távon.
Számos otthoni tartósítómódszert ismerünk és használunk, de ami leginkább bevált az a fagyasztás. Egyszerű is, megbízható is, nem kell hozzá semmiféle szaktudás. Igaz gyakori, hogy nem tudjuk, mit, mennyi ideig lehet/szabad fagyasztva tárolni. Ezt a hiányosságot szeretnénk most pótolni az alábbi összeállítással.
Egyben szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy van egy tartósítási módszer, amivel akár megtöbbszörözhetjük a hűtött és mélyhűtött élelmiszereink eltartási idejét.
Ez a vákuumozás.
A levákuumozott élelmiszerek megtöbbszörözik a megszokott eltarthatósági idejüket.
Például egy csirkemell lefagyasztva kb. fél évig használható fel minőségromlás nélkül.
Ugyanez vákuumfóliában lefagyasztva 2-3 évig is felhasználható!
De nem csak a fagyasztott élelmiszerekre igaz ez. A kamrában tartott dió 5-6 hónapig őrzi a minőségét. Vákuumozva viszont 2 évig is eláll ugyanott!
Hogy miért?
Egyszerű. Az élelmiszerek romlását jelentős részben olyan baktériumok okozzák, amelyek elszaporodásához oxigénre van szükség. Ha az élelmiszer nem érintkezik a levegővel, a baktériumok nem tudnak elszaporodni, így az élelmiszer sokkal tovább tudja megőrizni a minőségét.
És ez egyaránt igaz a fagyasztóban, a hűtőben és kamra hűvösében tárolt élelmiszerekre is.
A vákuumozott élelmiszertárolás fő előnyei:
- Az eltett élelmiszert sokkal tovább tudja felhasználni.
- Nincs több fagyasztóban „megégett” hús.
- A vákuumozott élelmiszerekben nem keletkeznek jégkristályok a fagyasztás során.
- A szezonális élelmiszereket is tovább tudja tárolni.
- A készételeket is el tudja tenni későbbre.
- Csökken az élelmiszer pazarlás.
- Pénzt takarít meg.
- Időt takarít meg.
És akkor most nézzük élelmiszer-típusonként, hogy mit mennyi ideig lehet eltartani hagyományos módon és vákuumozva!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Húsok
A húsféléket általában a vásárlástól számított néhány napon belül el kell fogyasztani. A vákuumozás azonban akár megnégyszerezni a felhasználhatóság idejét
|
Húsfélék |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Marha-, sertés-, baromfi- és bárányhús |
Fagyasztó |
6 hónap |
2-3 év |
|
Darált húsok |
Fagyasztó |
4 hónap |
1 év |
|
Kacsa és liba |
Fagyasztó |
6 hónap |
2-3 év |
|
Vadhús |
Fagyasztó |
4-6 hónap |
2 év |
|
Feldogozott húsfélék (pl. felvágottak) |
Fagyasztó |
1-2 hónap |
6-8 hónap |
|
Füstölt kolbász |
Fagyasztó |
1 év |
2-3 év |
|
Szalonna |
Fagyasztó |
3 hónap |
1 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Halak
A halak még a húsféléknél is érzékenyebbek a tárolásra éppen ezért a seafood esetében, ha lehet, még inkább ajánlott a vákuumozással javítani a tartósítás minőségét.
|
Halfélék |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Halak |
Fagyasztó |
3-12 hónap |
2 év |
|
Homár és garnélarák |
Fagyasztó |
6-12 hónap |
1-2 év |
|
Rák |
Fagyasztó |
2 hónap |
8-10 hónap |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zöldségek
A vákuumzárral hosszabb ideig tudjuk megőrizni a zöldségek frissességét, tápértékét. Akár tél végén is élvezhetjük a nyáron eltárolt zöldségeink zamatát. Azonban fontos, hogy a legtöbb zöldségfélét a fagyasztás előtt blansírozni kell.
|
Zöldségek |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Káposzta, karfiol |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Zöldborsó |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Zöldbab |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Karalábé |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Brokkoli, kelbimbó |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Sárgarépa |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Fehérrépa |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Zeller |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Spárga |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Spenót |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Kukorica |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
|
Petrezselyem, zellerzöld |
Fagyasztó |
6 hónap |
1-2 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyümölcsök
A zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsöket is le tudjuk fagyasztani vákuum alatt. Az szamóca télen immár nemcsak lekvár formájában értelmezhető.
|
Gyümölcsök |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Szilva, őszibarack |
Fagyasztó |
6-12 hónap |
1-3 év |
|
Sárgabarack |
Fagyasztó |
6-12 hónap |
1-3 év |
|
Alma, körte |
Hűtő |
2-4 hét |
2 hónap |
|
Citrom, narancs, grapefruit, lime |
Hűtő |
1-2 hét |
4 hét |
|
Ananász |
Hűtő |
1-2 hét |
4 hét |
|
Paradicsom |
Fagyasztó |
1-2 hét |
6-12 hónap |
|
Eper, szamóca |
Hűtő / Fagyasztó |
1-3 nap / 3 hónap |
1 hét / 6 hónap |
|
Szőlő |
Hűtő / Fagyasztó |
4-6 nap / 4 hónap |
2 hét / 8 hónap |
|
Szeder és málna |
Hűtő / Fagyasztó |
1-3 nap / 3 hónap |
1 hét / 6 hónap |
|
Áfonya |
Hűtő / Fagyasztó |
3-6 nap / 4 hónap |
2 hét / 8 hónap |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pékáruk
A pékáruk is fagyaszthatók vákuum alatt, így megóvhatók mind a kiszáradástól, mind a megromlástól, megsavanyodástól vagy akár a megpenészedéstől. Végre nem kell kidobni a megmaradt szeleteket.
|
Pékáruk |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Kenyér, bagel, péksütemény |
Fagyasztó |
2-3 hónap |
1-3 év |
|
Sütemények (bolti) |
Hűtő / Fagyasztó |
1 hónap / 12-18 hónap |
3 hónap / 2 év |
|
Sütemények (házi) |
Kamra/Fagyasztó |
3-5 nap / 6-12 hónap |
2 hét / 2 év |
|
Süteménytészta |
Fagyasztó |
1-2 nap / 3 hónap |
1 év |
|
Muffinok |
Fagyasztó |
6-12 hónap |
2 év |
|
Gofri |
Fagyasztó |
1 hónap |
1 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sajtok
A tejtermékek otthoni tartósítása érzékeny terület, amit csak a leggyakorlottabbaknak ajánlunk. Azonban a sajtok ebből a termékkörből sem okoznak problémát.
|
Sajtok |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Svájci kemény és félkemény sajtfélék |
Fagyasztó |
1-2 hét |
4-8 hónap |
|
Cheddar |
Fagyasztó |
1-2 hét |
4-8 hónap |
|
Parmezán |
Fagyasztó |
1 hónap |
4-8 hónap |
Megjegyzés: a brie és camembert sajtokat, a ricotta és túróféléket ne fagyasszuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csonthéjasok és olajos magvak
A csonthéjasokat és a magvakat nem szoktuk fagyasztani, de a vákuumozás a kamra hűvösében is működik és jelentősen megnöveli az eltartási időt. A vákuumzár távol tartja a nedvességet és lelassítja az avasodást eredményező oxidációt.
|
Csonthéjasok, olajos magvak |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Díó, földimogyoró |
Kamra |
6 hónap |
2 év |
|
Mandula |
Kamra |
6 hónap |
2 év |
|
Pisztácia |
Kamra |
6 hónap |
2 év |
|
Napraforgómag |
Kamra |
6 hónap |
2 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Száraz és por alakú élelmiszerek
A tészta, a rizs sőt a liszt is lezárható vákuummal, hogy megőrizzék minőségüket. A vákuumzár távol tartja a kártevőket és a rovarokat, de még a levegő nedvességét is. Így megelőzhető a porszerű élelmiszerek megkeményedése is.
|
Száraz és por formájú élelmiszerek |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Száraztészta |
Kamra |
1-2 év |
2-3 év |
|
Rizs (fehér) |
Kamra |
1-2 év |
2-3 év |
|
Rizs (barna) |
Kamra |
6 hónap |
1 év |
|
Liszt |
Kamra |
5-6 hónap |
1-2 év |
|
Liszt (teljes kiőrlésű) |
Kamra |
5-6 hónap |
1-2 év |
|
Cukor és barna cukor |
Kamra |
5-6 hónap |
1-2 év |
|
Hüvelyesek és gabonafélék |
Kamra |
6 hónap |
1-2 év |
|
Főzés nélküli gabonafélék |
Kamra |
1 év |
1-2 év |
|
Fogyasztható gabonafélék |
Kamra |
1 év |
1-2 év |
|
Kekszek |
Kamra |
1-2 hét |
4-8 hét |
|
Chipsek |
Kamra |
1-2 hét |
4-8 hét |
|
Tejpor |
Kamra |
5-6 hónap |
1-2 év |
|
Sütőpor |
Kamra |
18 hónap |
2 év |
|
Szódabikarbóna |
Kamra |
2 év |
2-3 év |
|
Kókuszreszelék |
Kamra |
5-6 hónap |
1-2 év |
|
Zselatin |
Kamra |
18 hónap |
2 év |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Folyékony készételek és ételösszetevők
A levesek, alapjék, szószok, pácok, szaftok is lezárhatók vákuummal, hogy később bármikor elő lehessen kapni őket, ha szükség van rájuk főzés közben. A folyékony élelmiszerek vákuumozásához ugyan a kamrás vákuumozó gépek a legjobbak, de akinek nincs kamrás vákuumozója, az is meg tudja oldani egy kis ügyességgel. Kevésbé folyós anyagok, például sűrű szószok esetében segítségül tudjuk hívni a gravitációt: ha a vákuumozó gép magasabban van, mint a vákuumzacskó, akkor ki tudja szívni a levegőt a zacskóból anélkül, hogy a szószt is magával vinné. Nagyon folyós dolgok, például egy hígabb leves, vagy alaplé esetében pedig egyszerűen le kell fagyasztani a folyadékot és úgy kell vákuumtasakba helyezni. Bővebben a folyadékok vákuumozásáról >>
|
Folyékony ételek |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Levesek |
Fagyasztó |
3-6 hónap |
1-2 év |
|
Szószok |
Fagyasztó |
3-6 hónap |
1-2 év |
|
Pácok |
Fagyasztó |
3-6 hónap |
1-2 év |
|
Olajok, fűszerolajok (tartósítószer nélkül) |
Fagyasztó |
3-6 hónap |
1-2 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kávé, tea
A vákuumzár a kávé és a tea esetében is jelentősen megnöveli eltarthatósági idejét. Emellett hatékonyan előzi meg a rovarfertőzést és a penészesedést is.
|
Kávé, tea |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Babkávé |
Kamra / Fagyasztó |
1-3 hónap / 6-8 hónap |
1 év / 2-3 év |
|
Őrölt kávé |
Kamra / Fagyasztó |
1-2 hónap / 4-6 hónap |
5-6 hónap / 2 év |
|
Tea (szálas vagy filteres) |
Kamra / Fagyasztó |
8-12 hónap |
1-2 év |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fűszerek
Vákuumcsomagolva a féltve őrzött fűszereink, fűszerkeverékeink is biztonságban vannak. Se penész, se gomba, se baktériumok nem férhetnek hozzájuk.
|
Fűszerek |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
|
Szárított zöldfűszerek / fűszerkeverékek |
Kamra |
1 év |
1-3 év |
|
Fűszerek (őrölt) |
Kamra |
6 hónap |
1 év |
|
Fűszerek (egészben) |
Kamra |
1-2 év |
2-3 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fontos
- Mindig használjunk jó minőségű vákuumfóliát vagy vákuumtasakot, illetve a lehető legjobb minőségű vákuum elállítására képes vákuumozó gépet.
- A vákuumozáskor fokozottan tartsuk be a higiéniai szabályokat. Különösen fontos, hogy tiszta kézzel dolgozzunk és az eszközeink is tiszták legyenek.
- A vákuumozással érdemes olyan egységcsomagokat (adagokat) kialakítani, amiről tudjuk, hogy egy-egy alkalommal mennyit használunk fel az adott élelmiszerből. Így mindig csak annyit nyitunk fel, amennyire szükségünk van.
- A vákuumozáskor mindig tüntessük fel a tasakon (pl. egy címkén) a vákuumozás idejét, a tasak pontos tartalmát és javasolt jelezni a tasakban tárolt élelmiszer súlyát is.
- Minden élelmiszer eltartási idejét befolyásolja, hogy mennyire friss állapotban tesszük el. Minél frissebben tudjuk levákumozni élelmiszereinket, annál tovább maradnak fogyaszthatók.
- A cikkben az alábbi hőmérsékletekkel, hőmérsékleti tartományokkal számoltunk:
- Fagyasztó: -18 ⁰C
- Hűtő: 0-4 ⁰C között
- Kamra: nyáron 12-16 ⁰C között, télen 5 ⁰C körül