Air Fryer: Új szelek a konyhákban

Air Fryer: Új szelek a konyhákban

Új, forró szelek fújdogálnak a konyhákban, amelyek egy új konyhai eszköz az Air Fryer, magyar nevén a forrólevegős sütő diadalútját jelzik. Az Air Fryer alig pár év alatt hódította meg a háztartásokat világszerte. Ez a rendkívül ötletes, innovatív készülék minden túlzás nélkül forradalmasította a sütés módját, egészségesebb, tisztább, biztonságosabb alternatívát kínálva a hagyományos, olajban vagy zsírban sütéshez képest.

De honnan is származik ez a zseniális találmány, és miért vált ilyen népszerűvé?

A kezdetek: ki és mikor találta fel az Air Fryer-t?

Az Air Fryer története mindössze 2005-ben kezdődött, amikor Fred van der Weij holland feltaláló több év kísérletezése nyomán megalkotta az első prototípust. Van der Weij célja az volt, hogy olyan készüléket hozzon létre, amely zsiradék nélkül képes előállítani a hagyományos, sült ételek ízét, színét, illatát és ropogós textúráját. Nem meglepő módon, a szintén holland Philips cég vette a szárnyai alá a találmányt és 2010-ben piacra dobta az első Air Fryert.

Az Air Fryer térhódítása
Tudni kell, hogy a főzési szokásokat elég nehéz megváltoztatni. Anyáról leányra, apáról fiúra öröklődnek a módszerek, sok-sok generáció bevált gyakorlata van egy-egy konyhai eljárás mögött. Tehát, aki valami újat akar bevezetni, annak rendesen fel van adva a lecke, különösen, ha egy olyan évezredes módszert akar leváltani, mint például az olajban sütés.
Éppen ezért az új konyhai ötletek bevezetéséhez türelemre és elkötelezettségre van szükség. A Philips rendületlenül bízott az ötletben és megvolt a szükséges türelme is ahhoz, hogy kivárja, amíg az Air Fryer ismertsége – hála például a közösségi médiának is – eléri azt a kritikus tömeget, ahonnan – mint egy láncreakció – robbanásszerűen válik ismeretté és népszerűvé.
Ez az időpillanat a 2010-es évek közepén jött el és az Air Fryer azóta egyre gyorsuló, exponenciális sebességgel terjed a háztartásokban. Ma már szinte minden komolyabb háztartási gép márka kínálatában megtalálható a forrólevegős sütő is.

A siker titkai
De nézzük mi kell ahhoz, hogy egy új ötlet sikerrel lépjen be egy olyan hagyománytisztelő világba, mint amilyen a konyha. Ami biztosan elmondható: nem elég egy ponton, egy vonatkozásban jobbat mutatni a megszokott megoldásnál. A legsikeresebb ötleteknek a jó tulajdonságok egész sorozatával kell felülmúlni az ismert és bevált módszert ahhoz, hogy belopják magukat a háziasszonyok szívébe és megvessék a lábukat a konyhában.
És az Air Fryer pontosan ezt tudja.
Legalább 10 olyan szempontot tudunk felsorolni, amiben jobb, mint a hagyományos olajban vagy zsírban sütés.

1. Egészséges
Az Air Fryer minimum 70-80%-kal kevesebb olajat használ, mint a hagyományos olajsütés, de akár teljesen olaj nélkül is süthetünk benne. Így drámaian csökkenti a kalória- és zsírbevitelt, különösen a traszzsírsavak bevitelét, amik számos betegség kialakulásában játszanak szerepet.

2. Gyors
Az Air Fryer forró levegőt keringtet nagy sebességgel a zárt sütőtérben ezért az ételek általában rövidebb idő alatt, egyenletesebben átsülve készülnek el, mint a hagyományos sütőben.

3. Energiatakarékos
Már a rövidebb elkészítési idő is jelzi, hogy az Air Fryer kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos sütés. De emellett ezek a sütök kisebb méretük és hatékonyabb energiafelhasználásuk miatt is kevesebb energiát fogyasztanak, mint egy teljes méretű sütő.
A klasszikus olajban vagy zsírban sütéshez képest pedig összehasonlíthatatlanul energiahatékonyabbak a zárt rendszerű, forrólevegős sütők.

4. Biztonságos
Mivel nincs forró zsír és olaj, minimális az égési sérüléssel járó konyhai balesetek kockázata.

5. Sokoldalú
Az Air Fryer nem csak sütésre alkalmas, lehet benne grillezni és pirítani is, de még az ételek gyors felmelegítésére, sőt, párolásra is használható.

6. Helytakarékos
Az Air Fryer egy mikrohullámú sütőnél is kisebb készülék. Ezzel a kompakt méretével még a legkisebb konyhákban is könnyű elhelyezni és tárolni.

7. Nagyon könnyű tisztítani
Aki már próbált ráégett olajat vagy zsírt leszedni egy serpenyőről, annak nem is kell magyarázni, hogy a zsiradék nélküli sütés mennyivel kevesebb szennyeződést hagy maga után. A forrólevegős sütők mind ügy vannak kialakítva, hogy sütőterüket könnyen lehessen elérni és tisztítani, kiemelhető sütőkosaraik pedig akár mosogatógépben is elmoshatók.

8. Kevesebb szag
A forrólevegős sütők zárt rendszerben működnek, ezért jóval kevésbé terjed a sült ételek szaga a lakásban. A forró sütőolaj és zsír erős szagától pedig lényegében elbúcsúzhatunk.

9. Kevesebb veszélyes hulladék
Ha nem használunk olajat, nyilvánvaló, hogy használt olaj sem keletkezik. Az Air Fryer gyakorlatilag megszabadít minket egy veszélyes hulladéktól.

10. Villámgyorsan behozza az árát
A mai étolajárak mellett egy forrólevegős sütő pillanatok alatt behozza az árát és onnantól kezdve végképp gazdaságosan és energiatakarékosan tudunk ropogós finomságokat sütni.

Kevés olyan új konyhai ötlet és gép van, ami ennyi területen múlja felül a megszokott főzési, sütési eljárásainkat és módszereinket. A holland feltalálót, Fred van der Weijt jó eséllyel igazi „isteni szikra” szállta meg, mert az ötletével nagyon beletalált a hagyományos sütés gyengébb pontjaiba. Nem csoda, hogy az elmúlt években a forrólegős sütő a konyhai eszközök új sztárjává nőtte ki magát.
Ismerkedjen meg Ön is az Air Fryer forrólevegős sütőkkel és élvezze ezt a rengeteg előnyt és hasznot, amit ez az újdonság hoz a konyhába.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK