LAVA Premium vákuumgépek
Lava V.100® Premium X vákuumgép (5 év garanciával)
Lava V.200® Premium X vákuumgép (5 év garanciával)
Lava V.300® Premium X vákuumgép (5 év garanciával)
Lava V.300® Premium Black vákuumgép (5 év garanciával)
Lava V.300® Premium White vákuumgép (5 év garanciával)
Lava V.333® Premium Silver vákuumozó (3xhegesztés)
Lava V.333® Premium Black vákuumozó (3xhegesztés)
Lava V.400® Premium vákuumozó
Lava V.500® Premium vákuumozó
Lava Nyomás szabályozó vákuumozóhoz
LAVA hegesztő szalag V100-300 Profi gépekhez (1 hegesztőszál)
Lava Vákuumgépekhez Vákuumdoboz Szett
LAVA hegesztő szalag V100-300 PREMIUM gépekhez (2 hegesztőszál)
Lava V100-V300 Tömítő szivacs szett (alsó-felső)
LAVA Csonttakaró vászon vákuumtasakba
LAVA folyadék STOP nedvszívó anyag vákuumtasakba
LAVA alkoholos filctoll vákuumtasakok címkézéséhez
LAVA öntapadó címke vákuumtasakra
LAVA öntapadó címke vákuumtasakra - Natúra
Befőttesüveg vákuumozó adapter vákuumgéphez
LAVA Premium vákuumgépek
A német LAVA premium vákuumgép kiváló minőségű, professzionális vákuumcsomagoló gép, amely tökéletes választás minden otthoni szakács, éttermi szakember, kisvállalkozó, vadász vagy disznóvágó számára. Ez a gép kiváló minőségű, strapabíró anyagokból készült, és rendkívül hatékonyan, folyamatos használat mellet is nagy teljesítménnyel csomagolhat vele.
A LAVA vákuumfóliázó gép könnyen kezelhető, és az intuitív vezérlőpanel segítségével könnyedén beállíthatjuk a csomagolási paramétereket. Az eszköz nagy teljesítményű szivattyúval rendelkezik, amely lehetővé teszi a gyors és hatékony csomagolást, valamint a tartósabb élelmiszer-tárolást.
A vákuumgép két fokozattal használható, amelyek segítségével finomhangolhatjuk a csomagolás intenzitását, hogy mindenféle élelmiszerhez tökéletesen illeszkedjen. Az automata zárórendszer pedig garantálja, hogy a zacskók tökéletesen lezáródnak dupla hegesztésnek köszönhetően, így a frissentartás és a tárolás biztonságosabbá válik.
A LAVA vákuumgép egy nagyszerű választás minden olyan felhasználó számára, aki szeretné az ételek tartósságát és ízét maximalizálni. A termék kiváló minőségű, megbízható és hatékony, és garantáltan megkönnyíti az élelmiszerek előkészítését és tárolását, hogy mindig friss és ízletes ételeket készíthessünk. A Lava vákuumgépeire egyedülállóan 5 év garanciát vállal.
Miért érdemes a minőségre költeni a vákuumozó készülékek esetében is?
„A minőséget meg kell fizetni” – tartja a mondás. Persze ezzel nem mindenki ért egyet, sokszor inkább az a szempont vezérli a potenciális vásárlókat, hogy melyik terméket kaphatják a lehető legolcsóbban, avagy szebben fogalmazva, hol a legkedvezőbb az ár-érték arány. Nincs ez másként a vákuumgépek esetében sem.
Ha Ön úgy döntött, beszerez egy ilyen készüléket, rengeteg lehetőség közül választhat. A termékpalettán a szupermarketek polcain kedvező áron kínált egyszerű modellektől a szaküzletekben, webáruházakban megvásárolható professzionális, magasabb árfekvésű gépekig bármit megtalál. Felmerül a kérdés: Megéri vajon a drágábbat venni? Tényleg jobb? Egyáltalán, miért drágábbak egyes készülékek, mint mások? Nyújtanak valami pluszt?
Ha azonban alaposabban átgondoljuk, akkor fordítva is feltehetjük a kérdést: Miért olcsóbbak egyes készülékek, mint mások? Megéri ezeket venni? Van a kedvező áron túl egyéb előnyük is?
Vizsgáljuk meg a különbségeket vákuumgép és vákuumgép között, és megkapjuk a választ…
Ha Ön egy szupermarketből vagy diszkont üzletből beszerez egy csinos, lehetőleg szép színes, olcsó vákuumcsomagoló készüléket, akkor nagy valószínűséggel tényleg meg lesz vele elégedve egy ideig. Csakhogy ez az idő nem túl hosszú, mert az olcsó készülékeket nem arra tervezik, hogy hosszú éveken át tartó, rendszeres használatban is megállják a helyüket. Az egyszerűbb, olcsóbb vákuumcsomagolók esetében gyakori probléma, hogy a kevésbé minőségi alkatrészek gyorsabban kopnak, ami csökkenti a készülék hatékonyságát és élettartamát. Ez magától értetődik, hiszen a minőségi alkatrészek előállítása drágább, nem fér bele egy olcsó készülék előállítási költségkeretébe. Meghibásodás esetén egy évig érvényes a garancia, utána viszont egyszerűbb lecserélni, mint javíttatni. Az alkatrészeket vagy nem is gyártják külön, vagy kizárólag abban az üzletláncban kaphatóak, ahol a készüléket vásárolta, de aránytalanul drágák a készülék árához képest. Ha ezek után Ön úgy dönt, inkább kidobja a már használhatatlan vákuumcsomagolót, akkor egyrészt igaza van, másrészt viszont lelkifurdalása is lesz, hiszen nem környezettudatos módszer a háztartási kisgépek gyakori cseréje, és nem is pénztárcabarát megoldás.
Emellett az olcsó vákuumfóliázó gépekre jellemző a kisebb kapacitás, a gyengébb vákuumszívó és hegesztő teljesítmény. Az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen vákuumtasakkal vagy fóliával működik a készülék. A legtöbb „szupermarket márkás” vákuumcsomagoló egyféle, szintén saját márkás tasakkal működik, ami gyakran elfogy a polcokról, ráadásul többnyire a vékonyabb fajta fóliákból készül, azaz nem alkalmas például sous vide főzésre, és meglehetősen könnyen sérül.
Ha a fentiek fényében mégis inkább megfontolná a megbízható, tartós és hosszú távú használatra tervezett, drágább készülék vásárlását, akkor valójában még anyagilag sem jár rosszul, nem is beszélve a többi nyilvánvaló előnyről. A magasabb árkategóriájú vákuumozók erősebb és tartósabb motorral rendelkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy a készülék gyorsabban és hatékonyabban dolgozzon, ami időt takarít meg. Emellett a jobb motorok hosszabb élettartamot biztosítanak, így a kezdeti befektetés hosszú távon gazdaságosabb.
Jellemző a hatékonyabb szivattyúzás is, amely közel 100%-ban eltávolítja a levegőt a vákuumtasakból. Ez a kulcsa az élelmiszerek tökéletes frissen tartásának, az ízek és illatok, szín és állag kifogástalan megőrzésének. A nívós vákuumgépek több beállítási lehetőséggel rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy Ön határozza meg a vákuumozás folyamatát annak függvényében, mit szeretne vákuumcsomagolni.
A megbízható gyártóknál az alkatrészek is, és a legyártott készülékek is szigorú minőségellenőrzési folyamaton mennek át, ami elengedhetetlen, hiszen az élelmiszerbiztonsági előírásokat nem szabad félvállról venni. Mivel a minőség-ellenőrzés szavatolja a megfelelő működést és élettartamot, a garanciális feltételek is kedvezőbbek, több évre szólnak.
Összességében, bár az igazán jó vákuumozó készülékek kezdeti költsége magasabb, a hosszú távú megtakarítások, a jobb teljesítmény, a nagyobb megbízhatóság és a személyes szükségletekhez igazítható funkciók mind-mind indokolják ezt a ráfordítást.
Ha Ön a minőség elkötelezett híve, és eszközeitől megbízhatóságot, precizitást, hatékonyságot vár el, valamint fontosnak tartja az élelmiszerek minőségének megőrzését, érdemes megfontolnia egy magasabb árkategóriás modell beszerzését. Jól jár vele, hiszen egy ilyen vákuumgép segítségével mindig kitűnő, tápanyagokban gazdag ételekről gondoskodhat saját maga és családja, vendégei számára, valamint a hosszú eltarthatóság megelőzi az élelmiszerpazarlást is.
Igaz tehát a mondás, hogy a minőséget meg kell fizetni… de igaz az is, hogy megtérül!,
LAVA Premium vákuumgépek
A LAVA a több mint 20 éve készíti kiváló minőségű vákuumgépeit Németországban. A Premium gépek, mint nevük is mutatja, a német mérnöki tudás és precizitás strapabíró csúcstermékei, amelyek otthoni és üzleti felhasználásban egyaránt megállják a helyüket.
A LAVA folyamatosan fejleszti gépeit, ennek köszönhetően ma már minden LAVA vákuumozó digitális vezérléssel és innovatív megoldások és funkciók sorával van felszerelve. Nem véletlen, hogy a LAVA 5 év gyártói garanciát vállal készülékeire és 20 évig biztosít hozzájuk alkatrészellátást. Aki LAVA Premium vákuumozó gépet vesz, az bátran tervezhet vele, akár extrém hosszú távra is.
Gyakran ismételt kérdések
A háztartási vákuumozógépek első számú felhasználási területe konyha, azon belül az élelmiszerek frissentartása. Vákuumcsomagolásban szinte minden élelmiszer jóval tovább tartható el. Igaz ez a hűtőben, a fagyasztóban sőt az éléskamrában, szobahőmérsékleten tárolt száraz élelmiszerekre is.
A vákuumozás másik nagy felhasználási területe a Sous Vide ételkészítés. A szuviálásákor az ételeket vákuumcsomagolásban helyezzük előre meghatározott hőmérsékletű vízfürdőbe és így készítünk kiváló, éttermi minőségű ételeket.
A vákuumozás emellett további három területen kínál okos megoldást:
- drámaian lerövidíti a marinálás (pácolás) idejét,
- lehetővé tesz az élelmiszerek áttekinthető, helytakarékos tárolását
- segít az ételek adagolásánál, ételcsomagok készítésénél
És ezek csak a konyhai megoldások; a vákuumgépek a háztartás egyéb területein is megállják a helyüket.
Az élelmiszerek minőségromlásáért elsősorban az oxidáció és a különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) a felelősek. A vákuumcsomagolás lényege, hogy az élelmiszert légmentes környezetben tároljuk, így nem következik be az ételek ízét és állagát rontó oxidáció, illetve a légmentes környezetben az ételek romlásáért felelős mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) sem tudnak szaporodni. Az eredmény az, hogy a vákuumcsomagolásnak köszönhetően Általánosan 5x hosszabb az ételek frissentartási ideje.
Gyakorlatilag minden élelmiszertípust lehet és érdemes vákuumcsomagolni, ez alól tényleg csak néhány kivétel van (pl. nyers fokhagyma, camambert sajt stb.). Az alábbi élelmiszertípusokat kiválóan lehet vákuumcsomagolásban tárolni:
- Friss húsok, egyéb húsáruk, felvágottak
- Halak, rákfélék, tenger gyümölcsei (kizárólag frissen vákuumozhatók!)
- Zöldségek
- Gyümölcsök
- Sajtok
- Diófélék és magvak
- Száraz élelmiszerek
- Készételek
- Pékáruk
- Kávé és tea
- Fűszerek és gyógynövények
Először az élelmiszert vákuumozásra alkalmas, élelmiszerbiztos fóliatasakba helyezzük. Utána gép eltávolítja a levegőt a tasakból majd lehegeszti a tasak száját. A teljesen biztonságos lezárás érdekében akár kétszer is lehegeszthetjük a tasakot, bár erre nincs feltétlenül szükség. Nézzük meg az elkészült hegesztést fény felé fordítva és ha a hegesztés folyamatos és hiba mentes akkor nincs további tennivaló. Vannak vákuumozásra alkalmas tárolóedények is. Ezekből a vákuumozó a géphez mellékelt csövön át keresztül szívja ki a levegőt. A tárolódobozt ezután a doboz saját vákuumzárával, manuálisan tudjuk lezárni.
A vákuumozott megtöbbszörözi az élelmiszerek frissentartási idejét. Igaz ez a hűtőben, a fagyasztóban sőt az éléskamrában, szobahőmérsékleten tárolt száraz élelmiszerekre is. Például egy csirkemell lefagyasztva 1-2 hónapig használható fel kisebb minőségromlással. Ugyanez vákuumfóliában lefagyasztva 2-3 évig is felhasználható, minőségromlás nélkül!
Bővebben itt olvashat róla, hogy melyik élelmiszertípust meddig lehet eltartani vákuumcsomagolásban.
Az élelmiszereket tisztítsuk meg, szárítsuk meg, és daraboljuk fel szükség szerint. Javasolt akkora adagokat/csomagokat kialakítani, amelyek a család étkezési szükségleteinek. A zöldségféléket blansíroznunk kell vákuumozás előtt, ha pedig folyadékokat akarunk vákuumozni (pl. leveseket, mártásokat stb.), akkor ezeket először fagyasszuk le egy tárolódobozban, majd pedig már fagyott álllapotban vákuumozzuk le.
A háztartási, külső vákuumozó gépekkel elsősorban szilárd ételeket tudunk vákuumozni. De természetesen megoldható velük a folyékony élelmiszerek vákuumozása is. Leveseket, szószokat, mártásokat, szószókat, fűszerolajokat vagy például hígabb szafttal rendelkező ételeket már a vákuumtasakban tegyük be a fagyasztóba. Mindössze annyi időre, hogy a folyadékos rész annyira megdermedjen, hogy már nem okoz gondot a vákuumozás során.
A vákuumcsomagoláshoz speciális, élelmiszerbiztos vákuumfóliákat és vákuumtasakokat kell használni. Ezek olyan erős, tartós anyagból vannak, amelyek egyaránt bírják a vákuumozás mechanikai terhelését, a hűtés vagy fagyasztás alacsony hőmérsékletét és semmilyen körülmények között sem lépnek kémiai reakcióba a beléjük helyezett élelmiszerrel. A tasakok egy speciális fajtája a sous vide ételkészítésre is alkalmas tasak, amely nem csak az alacsony, de a magas hőmérsékletet is bírja, akár órákon át. A fentiek mellett fontos, hogy a háztartási vákuumozó gépek csak légbordás vagy texturált belső felületű tasakokkal működnek, mert csak ezekből tudják kiszívni a levegőt.
Igen, lehet és érdemes is. Ha a fagyasztott élelmiszereket levákuumozzuk, az eltarthatósági idő ebben az esetben is megtöbbszöröződik, a vákumcsomagolásban jobban megmarad az élelmiszer eredeti állaga és íze, továbbá el tudjuk kerülni a mélyhűtőben gyakran jelentkező fagyási égéseket is.
A vákuumozás elzárja a levegőtől az élelmiszert így megelőzi a minőségromlás egyik legfőbb okát, az élelmiszer oxidációját. továbbá lelassítja a minőségromlásért felelős mikroorganizmusok szaporodását is. Ennek eredményeként a vákuumozott élelmiszerek sokkal tovább megőrzik eredeti ízeiket és állagukat.
Ha nem is sok, de azért van néhány olyan élelmiszer, amit nem javasolt vákuumcsomagolásban tárolni. Ilyenek a nyers hagyma és fokhagyma, a nyers gomba, a nyers tojás, a lágy sajtok (brie, camambert), a nyers banán és egyes nyers zöldségfélék. A zöldségfélékről általánosságban elmondható, hogy blansírozni kell őket a vákuumcsomagolás és a lefagyasztás előtt. A vákuumozásra alkalmatlan élelmiszerekről itt olvashat bővebben.
Vannak olyan vákuumtasakok, amelyeket kifejezetten úgy gyártanak, hogy alkalmasak legyenek újbóli felhasználásra, de a normál vákuumtasakokat lehetőleg ne használjuk fel újra. Különösen, ha nyers húst, halat, vagy valamilyen nedvesebb állagú készételt tartottunk benne. Ha mégis úgy hozza a szükség, csakis az ételmaradványoktól nagyon gondosan megtisztított vákuumtasakot szabad újra használni.
Alapvetően két fő típust ismerünk a vákuumozógépek között: a külső, háztartási vákuumozót és a professzionális vagy félprofesszionális, kamrás vákuumozógépet. Amint a nevük is mutatja, az előbbit inkább otthoni használatra szánják, az utóbbit pedig az ipari, üzleti felhasználóknak. A háztartási gépek kompaktabb méretűek és olcsóbbak, a kamrás gépek nagyobbak, masszívabbak és persze drágábbak szoktak lenni.
A két géptípus működése között a legfontosabb különbség, hogy a háztartási vákuumozó magából a tasakból szívja ki a levegőt és ezután hegeszti le a tasak száját, míg a kamrás vákuumozó egy saját vákuumkamrával rendelkezik és ebben hozza létre a vákuumot. Ez utóbbi megoldással egyrészt erősebb vákuum érhető el, másrészt lehetővé válik a folyadékok, folyékony élelmiszerek vákuumozása is. Persze egy egyszerű trükkel a háztartási gépekkel is meg lehet oldani a folyékony élelmiszerek vákuumozását: le kell fagyasztani a folyadékokat és így már „szilárd” halmazállapotban lehet vákuumcsomagolni őket.
A két géptípus eltérő működéséből fakadóan különböző típusú vákuumfóliákat és vákuumtasakokat kell használni hozzájuk. A háztartási gépek csak a légbordás vagy texturált belső felületű tasakokkal működnek, mert a gép csak ezekből tudja kiszívni a levegőt. Ezzel szemben a kamrás gépek a sima vagy natúr felületű fóliával is működnek.
A vákuumozó gépek élettartama függ a használat gyakoriságától és a karbantartástól, de elmondható, hogy a jobb minőségű gépek hosszú éveken át megbízhatóan működnek.
A gép tisztántartása nagyon egyszerű: töröljük le nedves ruhával a külső és belső felületeket. Ügyeljünk a gumi tömítések és a vákuumkamra tisztaságára, innen mindig távolítsuk el a legkisebb szennyeződéseket is. Ha használat előtt és után így járunk el, a vákuumozó gép sokáig lesz megbízható társunk a konyhában.