
Az alább felsorolt idők tájékoztató jellegűek. Minél frissebb az alapanyag és minél kisebb darabokban akarjuk kezelni, annál rövidebb a blansírozáshoz szükséges idő.
A blansírozás során arra kell odafigyelni, hogy a zöldséget még épp ne főzzük meg, mert akkor elveszti a színét és a feszességét. Ezért érdemes tesztelni egy kisebb mennyiségen, hogy pontosan mi az az idő, amikor abba kell hagyni a blansírozást.
A blansírozásról bővebben itt olvashat.
| Zöldségféle | Méret / Előkészítés | Vízben (perc) | Gőzben (perc) |
| Bab (szemes, kicsi) | 2 | 3 | |
| Bab (szemes, közepes) | 3 | 5 | |
| Bab (szemes, nagy) | 4 | 6 | |
| Bab (zöld, ceruza, vaj) | 2 - 3 | 5 | |
| Borsó (ehető hüvelyú) | 2 - 3 | 4 - 5 | |
| Borsó (cukorborsó) | 1,5 - 2,5 | 3 - 5 | |
|
Brokkoli |
2-3 cm-es rózsákra szedve | 3 | 5 |
| Burgonya | 3 - 5 | 5 - 8 | |
| Burgonya (édes) | Teljesen meg kell főzni | - | |
| Cékla* | Puhára kell főzni | - | |
| Cukkini | 2 cm-es karikákra vágva | 1 | - |
| Gomba** | Egészben vagy negyedekben | 3 - 4 | 9 |
| Gomba** | Szeletelt | 1 - 2 | 5 |
| Hagyma | Egész | 3 - 7 | - |
| Hagyma | Szeletelt vagy karikák | 10 - 15 mp. | - |
| Káposzta (fehér v. vörös) | Aprított | 3 - 5 | - |
| Káposzta (kínai kel) | Aprított | 1,5 | - |
| Karalábé | Egész | 3 - 5 | - |
| Karalábé | Kockákra vágott | 1 | - |
| Karfiol | 2-3 cm-es rózsákra szedve | 3 | 5 |
| Kelbimbó (kicsi) | 3 | 5 | |
| Kelbimbó (közepes) | 4 | 6 | |
| Kelbimbó (nagy) | 5 | 7 | |
| Kukorica (cső, kicsi)*** | 7 | 10 | |
| Kukorica (cső, közepes) | 9 | 13 | |
| Kukorica (cső, nagy) | 11 | 16 | |
| Kukorica (szemes)**** | 4 | 6 | |
| Mángold | 2 | - | |
| Padlizsán | Karikákra vágva | 4 | 6 |
| Paprika | Félbe vágva | 3 | 5 |
| Paprika | Csíkokra vágva | 2 | 3 |
| Paprika (kaliforniai) | Csíkokra vágva | 2 | 3 |
| Paradicsom***** | 1 | - | |
| Paszternák | Szeletelve vagy feldarabolva | 2 | 5 |
| Póréhagyma | 2-3 cm-es darabok | 2 | - |
| Retek | Feldarabolva | 3 | - |
| Saláta | Leveleire szedve v. feldarabolva | 40 - 60 mp. | - |
| Sárgarépa | Kicsi, egész | 5 | 8 |
| Sárgarépa | Szeletelve vagy feldarabolva | 2 | 3 |
| Sóska | Fiatal, friss levelek | 2 | 4 - 5 |
| Spárga (kicsi) | 2 | 3 | |
| Spárga (közepes) | 3 | 5 | |
| Spárga (nagy) | 4 | 6 | |
| Spenót | Fiatal, friss levelek | 2 | 4 - 5 |
| Szójabab | 5 | - | |
| Tök (nyári, zsenge) | 2 cm-es karikákra szeletelve | 2 | 5 |
| Tők (téli, sütő) | Teljesen meg kell főzni | - | |
| Zeller | 2-3 cm-es darabok | 3 | - |
* A céklát a héjában főzzük meg, aztán meghámozzuk, felszeleteljük és így fagyasztjuk le.
** A gombát blansírozás előtt előkezeljük: 5 perc sötétedésgátló oldatban, ami 1 teáskanál citromlé vagy 1,5 teáskanál citromsav fél liter vízhez.
*** A kukoricát kétszer annyi ideig kell hideg vízben hűteni, mint amennyi ideig a blansírozás tartott.
**** A kukoricát csövesen blansírozzuk, a szemeket utána lehet levágni róla.
***** A paradicsom héját lehúzzuk a blansírozás után. Paradicsomot leginkább főzéshez, sütéshez érdemes vákuumfóliázva lefagyasztani.