Zöldségfélék blansírozási ideje

Zöldségfélék blansírozási ideje

Szerző: sousvidehungary.hu
Zöldségfélék blansírozási ideje

 

Az alább felsorolt idők tájékoztató jellegűek. Minél frissebb az alapanyag és minél kisebb darabokban akarjuk kezelni, annál rövidebb a blansírozáshoz szükséges idő.

A blansírozás során arra kell odafigyelni, hogy a zöldséget még épp ne főzzük meg, mert akkor elveszti a színét és a feszességét. Ezért érdemes tesztelni egy kisebb mennyiségen, hogy pontosan mi az az idő, amikor abba kell hagyni a blansírozást.

A blansírozásról bővebben itt olvashat.

 

Zöldségféle Méret / Előkészítés Vízben (perc) Gőzben (perc)
Bab (szemes, kicsi) 2 3
Bab (szemes, közepes) 3 5
Bab (szemes, nagy) 4 6
Bab (zöld, ceruza, vaj) 2 - 3 5
Borsó (ehető hüvelyú) 2 - 3 4 - 5
Borsó (cukorborsó) 1,5 - 2,5 3 - 5

Brokkoli

2-3 cm-es rózsákra szedve 3 5
Burgonya 3 - 5 5 - 8
Burgonya (édes) Teljesen meg kell főzni -
Cékla* Puhára kell főzni -
Cukkini 2 cm-es karikákra vágva 1 -
Gomba** Egészben vagy negyedekben 3 - 4 9
Gomba** Szeletelt 1 - 2 5
Hagyma Egész 3 - 7 -
Hagyma Szeletelt vagy karikák 10 - 15 mp. -
Káposzta (fehér v. vörös) Aprított 3 - 5 -
Káposzta (kínai kel) Aprított 1,5 -
Karalábé Egész 3 - 5 -
Karalábé Kockákra vágott 1 -
Karfiol 2-3 cm-es rózsákra szedve 3 5
Kelbimbó (kicsi) 3 5
Kelbimbó (közepes) 4 6
Kelbimbó (nagy) 5 7
Kukorica (cső, kicsi)*** 7 10
Kukorica (cső, közepes) 9 13
Kukorica (cső, nagy) 11 16
Kukorica (szemes)**** 4 6
Mángold 2 -
Padlizsán Karikákra vágva 4 6
Paprika Félbe vágva 3 5
Paprika Csíkokra vágva 2 3
Paprika (kaliforniai) Csíkokra vágva 2 3
Paradicsom***** 1 -
Paszternák Szeletelve vagy feldarabolva 2 5
Póréhagyma 2-3 cm-es darabok 2 -
Retek Feldarabolva 3 -
Saláta Leveleire szedve v. feldarabolva 40 - 60 mp. -
Sárgarépa Kicsi, egész 5 8
Sárgarépa Szeletelve vagy feldarabolva 2 3
Sóska Fiatal, friss levelek 2 4 - 5
Spárga (kicsi) 2 3
Spárga (közepes) 3 5
Spárga (nagy) 4 6
Spenót Fiatal, friss levelek 2 4 - 5
Szójabab 5 -
Tök (nyári, zsenge) 2 cm-es karikákra szeletelve 2 5
Tők (téli, sütő) Teljesen meg kell főzni -
Zeller 2-3 cm-es darabok 3 -

 

* A céklát a héjában főzzük meg, aztán meghámozzuk, felszeleteljük és így fagyasztjuk le.

** A gombát blansírozás előtt előkezeljük: 5 perc sötétedésgátló oldatban, ami 1 teáskanál citromlé vagy 1,5 teáskanál citromsav fél liter vízhez.

*** A kukoricát kétszer annyi ideig kell hideg vízben hűteni, mint amennyi ideig a blansírozás tartott.

**** A kukoricát csövesen blansírozzuk, a szemeket utána lehet levágni róla.

***** A paradicsom héját lehúzzuk a blansírozás után. Paradicsomot leginkább főzéshez, sütéshez érdemes vákuumfóliázva lefagyasztani.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK