Az alább felsorolt idők tájékoztató jellegűek. Minél frissebb az alapanyag és minél kisebb darabokban akarjuk kezelni, annál rövidebb a blansírozáshoz szükséges idő.
A blansírozás során arra kell odafigyelni, hogy a zöldséget még épp ne főzzük meg, mert akkor elveszti a színét és a feszességét. Ezért érdemes tesztelni egy kisebb mennyiségen, hogy pontosan mi az az idő, amikor abba kell hagyni a blansírozást.
A blansírozásról bővebben itt olvashat.
Zöldségféle | Méret / Előkészítés | Vízben (perc) | Gőzben (perc) |
Bab (szemes, kicsi) | 2 | 3 | |
Bab (szemes, közepes) | 3 | 5 | |
Bab (szemes, nagy) | 4 | 6 | |
Bab (zöld, ceruza, vaj) | 2 - 3 | 5 | |
Borsó (ehető hüvelyú) | 2 - 3 | 4 - 5 | |
Borsó (cukorborsó) | 1,5 - 2,5 | 3 - 5 | |
Brokkoli |
2-3 cm-es rózsákra szedve | 3 | 5 |
Burgonya | 3 - 5 | 5 - 8 | |
Burgonya (édes) | Teljesen meg kell főzni | - | |
Cékla* | Puhára kell főzni | - | |
Cukkini | 2 cm-es karikákra vágva | 1 | - |
Gomba** | Egészben vagy negyedekben | 3 - 4 | 9 |
Gomba** | Szeletelt | 1 - 2 | 5 |
Hagyma | Egész | 3 - 7 | - |
Hagyma | Szeletelt vagy karikák | 10 - 15 mp. | - |
Káposzta (fehér v. vörös) | Aprított | 3 - 5 | - |
Káposzta (kínai kel) | Aprított | 1,5 | - |
Karalábé | Egész | 3 - 5 | - |
Karalábé | Kockákra vágott | 1 | - |
Karfiol | 2-3 cm-es rózsákra szedve | 3 | 5 |
Kelbimbó (kicsi) | 3 | 5 | |
Kelbimbó (közepes) | 4 | 6 | |
Kelbimbó (nagy) | 5 | 7 | |
Kukorica (cső, kicsi)*** | 7 | 10 | |
Kukorica (cső, közepes) | 9 | 13 | |
Kukorica (cső, nagy) | 11 | 16 | |
Kukorica (szemes)**** | 4 | 6 | |
Mángold | 2 | - | |
Padlizsán | Karikákra vágva | 4 | 6 |
Paprika | Félbe vágva | 3 | 5 |
Paprika | Csíkokra vágva | 2 | 3 |
Paprika (kaliforniai) | Csíkokra vágva | 2 | 3 |
Paradicsom***** | 1 | - | |
Paszternák | Szeletelve vagy feldarabolva | 2 | 5 |
Póréhagyma | 2-3 cm-es darabok | 2 | - |
Retek | Feldarabolva | 3 | - |
Saláta | Leveleire szedve v. feldarabolva | 40 - 60 mp. | - |
Sárgarépa | Kicsi, egész | 5 | 8 |
Sárgarépa | Szeletelve vagy feldarabolva | 2 | 3 |
Sóska | Fiatal, friss levelek | 2 | 4 - 5 |
Spárga (kicsi) | 2 | 3 | |
Spárga (közepes) | 3 | 5 | |
Spárga (nagy) | 4 | 6 | |
Spenót | Fiatal, friss levelek | 2 | 4 - 5 |
Szójabab | 5 | - | |
Tök (nyári, zsenge) | 2 cm-es karikákra szeletelve | 2 | 5 |
Tők (téli, sütő) | Teljesen meg kell főzni | - | |
Zeller | 2-3 cm-es darabok | 3 | - |
* A céklát a héjában főzzük meg, aztán meghámozzuk, felszeleteljük és így fagyasztjuk le.
** A gombát blansírozás előtt előkezeljük: 5 perc sötétedésgátló oldatban, ami 1 teáskanál citromlé vagy 1,5 teáskanál citromsav fél liter vízhez.
*** A kukoricát kétszer annyi ideig kell hideg vízben hűteni, mint amennyi ideig a blansírozás tartott.
**** A kukoricát csövesen blansírozzuk, a szemeket utána lehet levágni róla.
***** A paradicsom héját lehúzzuk a blansírozás után. Paradicsomot leginkább főzéshez, sütéshez érdemes vákuumfóliázva lefagyasztani.