Mi fán terem a prémium faszén?

Mi fán terem a prémium faszén?

Még a gyakorlott grillezők körében sem teljesen egyértelmű, hogy faszén és faszén között óriási különbségek vannak. Pedig, ha megkérdezünk hivatásos grillmestereket, azt fogják mondani, hogy a minőségi grillételek készítése a megfelelő minőségű faszén kiválasztásával kezdődik. Nézzük, mire gondolnak!

A grillezés a XXI. században is egyértelmű sikertörténet. Felszerelkezhetünk a világ legmodernebb kütyüivel, készíthetünk ételeket akár online távirányítású konyhagépekkel is, de a grillezés, a BBQ akkor sem megy ki a divatból. Hogy is mehetne ki a divatból, mikor a parázson sütögetés a világ legősibb melegétel-készítési eljárása, amit már 1,4 millió évvel ezelőtt is gyakorolt az emberiség?

Igaz, ma már nem a puszta életben maradás kedvéért grillezünk, sokkal inkább a különleges ízeket és a különleges élményeket keressük a kerti sütögetésben. S mi lenne különlegesebb élmény a mai minden irányból védett, biztonságos világban, mint felidézni és újraélni azok merészségét, akik valamikor, korokkal ezelőtt először szelídítették meg a tüzet? 

Erről szól minden grillezés. A barátunkká tett tűzről.

És éppen ezért nem mindegy, hogy milyen tüzelőt használunk. Ha van rá lehetőségünk, ennek is érdemes megadni a módját. Nem csak a rituálé kedvéért, praktikus okai is vannak, hogy miért érdemes minőségi faszenet használni.

 

Bentley vagy Trabant?

Faszenet (vagy faszénnek látszó tárgyakat) ma már csaknem mindenhol lehet kapni. A grillezés növekvő népszerűsége miatt a barkácsboltoktól kezdve a szupermarketekig, mindenütt lehet valamiféle tüzelőanyagot találni. De amikor egy-egy grillezés nem a vártnak megfelelő módon alakul, amikor esetleg teljesen elmegy a kedvünk a grillezéstől, szinte senki sem gondol arra, hogy a rossz minőségű faszén a ludas. Pedig a faszénnek döntő szerepe van a sikerben.

Bármilyen meglepő, de ahogy egy csúcskategóriás autónak, úgy egy prémium faszénnek is vannak exkluzív, kényelmi szolgáltatásai. Olyasmik, amiket a tömegtermékek, a tucatáruk nem tudnak. De míg azt mindenki tudja (sejti), hogy egy Bentley miért jobb, mint egy Trabant, a faszeneknél gyakran nincs meg ez a tudásunk. Lássuk, mit tudnak a prémium faszenek a szupermarketekben kaphatókhoz képest.

 

Különleges alapanyag, különleges tulajdonságokkal

A prémium faszeneket kizárólag különlegesen kemény, sűrű szerkezetű fából készítik. Az egyik legjobb alapanyag a dél-amerikai Quebracho Blanco (fehér tölgy), ami a világ egyik legsűrűbb, legkeményebb fafajtája. Annyira kemény, hogy a helyiek „fejszetörőnek” is nevezik. 

Csak az ilyen faanyagok képesek arra a stabil, egyenletes hőleadásra, ami a minőségi grillételek készítésének alapfeltétele. Ezek a faszenek magasabb hőmérsékleten és hosszabb ideig égnek, így – egyebek mellett – gazdaságosabb a használatuk, mint a gyorsan elhamvadó változatoké, amit újra és újra pótolni kell grillezés közben, megosztva és elvonva a grillmester figyelmét az ételkészítésről.

A prémium faszenek további hatalmas előnye, hogy rendkívül tisztán és biztonságosan égnek. Nem pattognak, nem szikráznak, nem kormolnak és sokkal kevesebb koszt és hamut hagynak maguk után. Egy nagyobb grillparti után nagyon nem mindegy, mennyit kell takarítani.

 

Vegyszermentes gyártás

A prémium faszenek gyártói a teljes gyártási folyamatra kiterjedő minőségellenőrzést folytatnak, kezdve az alapanyag-termeléstől a végső csomagolásig. Csakis megtisztított, kéregmentes, egészséges faanyagot használnak. A gyengébb minőségű faszeneknél van, hogy különböző vegyszerekkel javítják fel a tulajdonságaikat. Ez a prémium faszeneknél nem fordulhat elő, a gyártás csakis szigorúan vegyszermentes lehet, de igazából nincs is szükség a vegyszerezésre a minőségi alapanyagválasztás miatt.

 

Fenntartható grillezés

A prémium faszenek gyártói arra is odafigyelnek, hogy csak környezetkímélő forrásból származó fával dolgozzanak. Egy prémium faszén ma már nem készülhet esőerdőből kivágott fából. Minőségi elvárás, hogy a fa fenntartható termelésből származzon és az újrahasznosított faanyagok használata is nagyon gyakori. A prémium faszenek csomagolásain gyakran láthatjuk az FSC minősítés logóját (Forest Stewardship Council), amely igazolja, hogy a faszén fenntartható forrásból származik.

 

Mi van a csomagban?

Aki használt már átlagos faszenet, ismeri az érzést, amikor beleönti a faszenet a begyújtó kéménybe és az első néhány nagyobb darab után csak faszéntörmelék és por zúdul alá, ami persze alul kiszóródik a begyújtókéményből. Minden csupa kosz lesz és kiderül, hogy a csomag fele, harmada gyakorlatilag használhatatlan töltelékanyag és hulladék. Így már nem is annyira olcsó, mint gondoltuk, amikor megvettük.

Ez az, ami nem fordulhat elő egy prémium faszénnel. Ott odafigyelnek a faszéndarabok egységes méretére és arra, hogy minimalizálják a csomagba kerülő törmelék és por mennyiségét. Vannak márkák, ahol kifejezetten kézzel csomagolják a faszenet, hogy ne törjön össze. Emellett a prémium faszenek csomagolása is prémium: gyakran időjárásálló és visszazárható, hogy a megvédje a szennyeződésektől és a párától a fel nem használt faszenet.

 

A füst elszáll, az íz megmarad

Már az eddig elmondottakból is világos, hogy a prémium faszenek egyszerűbbé, kényelmesebbé, biztonságosabbá és gazdaságosabbá teszik a grillezést. Egyvalamiről nem volt még szó: az elkészült grillételek varázslatos ízeiről. 

A klasszikus, faszenes grillezés felülmúlhatatlan, rusztikus ízekkel gazdagítja a rostélyon piruló húsokat, halakat, zöldségeket, sajtokat és tésztaféléket. Van, aki különböző fablokkokat dob a parázsra, hogy megfelelő aromájú füstöt kapjon, de egy prémium faszén esetében nincs szükség ilyen kiegészítőkre. A prémium faszenek olyan egyedi, egzotikus ízprofillal rendelkeznek, amit mindig megbízhatóan adnak át a piruló ételeinknek. Érdemes kipróbálni néhány prémium faszenet, hogy melyik füstaromája ejti rabul ízlelőbimbóinkat. Ha pedig megvan a győztes, onnantól kezdve mindig számíthatunk a szívünknek kedves ízvarázslatra.

 

A kimaxolt grillélmény

Hihetetlen hová fejlödött a grillezés az elmúlt 1,4 millió évben! Egykor csak könnyebben emészthető, biztonságosabban elfogyasztható ételt akartunk, ma pedig egy teljes gasztronómiai és társasági élményt, ahol látványos ételekkel, lenyűgöző ízekkel, illatokkal és textúrákkal varázsoljuk el szeretteinket, barátainkat, vendégeinket. 

A tökéletes grillélmény két legfontosabb titka, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozunk, valamint megbízható, kifogástalanul működő eszközöket és anyagokat használunk. Például olyan prémium faszeneket, amelyek soha nem hagynak cserben. Nem véletlen, hogy a komoly grilléttermekben és a különböző BBQ világversenyeken kizárólag ezeket a csúcskategóriás faszeneket használják, mert ezek garantálják azt a teljesítményt, ami az éttermi minőségű grillételek elkészítéséhez szükséges.

 

Prémium faszenek egy kattintásra

A Sousvidehungary.hu webáruház kínálatában többféle prémium faszén is szerepel. Javasoljuk, nézze meg az amerikai Jealous Devil faszeneket, illetve a spanyol Josper faszeneket. Mindkét márka kifogástalan minőségű tüzelőanyagot gyárt, amivel igazi kulináris élmény a grillezés. De hogy melyik stílusa és füstaromája felel meg jobban az elképzeléseinek, azt Önnek kell eldöntenie.

Kellemes kísérletezést és nagyszerű grillélményeket kívánunk!

Sousvidehungary.hu