.., avagy hogyan őrizzük meg kolbászaink csúcsformáját?
Sokunk kedvencei a különböző szalámik és kolbászok, amelyek hidegen is, de akár meleg ételbe főzve-sütve is remek, füstölt ízekkel ajándékoznak meg minket. De, mint minden feldolgozott húskészítmény, ezek is érzékenyek az tárolás körülményeire. Igaz, hogy jóval lassabban indulnak romlásnak, mint például a felvágottak, de a nem megfelelő tárolás még fogyasztható állapotban is okozhat minőségromlást, avasodást, az ízek, illatok elvesztését.
A csúcsforma múlandó
És van itt egy dolog, amiről ritkán esik szó a füstölt áruk esetében. A szalámik és kolbászok ideális állagának, nedvességtartalmának megóvása ritkán kerül szóba. Arról az állapotról van szó, amit a füstölés utáni pár hetes szárítással érnek el. Ez a füstölt áru csúcsformája, a legjobb, legzamatosabb, fogyasztásra legalkalmasabb, legkellemesebb állapot. A puhaságnak-keménységnek vagyis a nedvességtartalomnak az a szintje, amikor a legjobban érvényesülnek a darált összetevők ízei és textúrái.
Kár, hogy ez a nagyszerű állapot az idő előrehaladtával eltűnik.
Igaz, hogy a füstölt áruk hűtés nélkül is sokáig fogyaszthatók maradnak, régen, az élelmiszerpazarlást hírből sem ismerő, paraszti világban a kolbászok akár két évig is bírták a padláson vagy a kamrában, farúdról lelógatva. Persze sosem húzták két évig, legkésőbb a következő évi disznó vágáson elfogytak a böllérek reggelijeként. De ennek a tartósságnak élvezeti értékben fizették meg az árát: egy 1-2 éves kolbásszal – kis túlzással – akár a szöget is be lehetett verni a deszkába, olyan keményre száradt.
A konyha idő gépe
Nem véletlenül szoktuk mondogatni, hogy a vákuumcsomagolás a legjobb dolog, ami a hűtőgép elterjedése óta történt a konyhában. A vákuumcsomagolás a szalámik és kolbászok esetében olyan, mint a varázslat, ami megállítja az időt. Vákuumzacskóban a füstölt kolbász ugyanúgy eláll 1-2 évig a hűvös, napfénytől védett kamrában, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy nem szikkad meg, így bármikor bontjuk fel a csomagolást, a kolbász azt a legjobb formáját, állagát, nedvességtartalmát fogja hozni, ahogy eltettük és ahogy a legjobb fogyasztani.
Ez a kis konyhai „mágia” ma már annyira népszerű, hogy a vákuumtasak gyártók reagálva a vásárlók igényeire, elkezdtek kifejezetten a szalámik és kolbászok számára méretezett, keskeny, hosszú tasakokat gyártani, amikbe kényelmesen, gazdaságosan és helytakarékos módon lehet eltenni a füstölt termékeket.
FONTOS! A 10 cm-es átmérőjű tasakban maximum 5 cm átmérőjű szalámit vagy egy pár kolbászt vákuumozhatunk le, az ennél nagyobb átmérőjű szalámihoz, kolbászhoz, pedig a 13 cm-es tasak az ajánlott.
Aki rendszeresen vág disznót, vagy házikolbászt, szalámit készít akár magának, akár értékesítésre, annak ma már feltétlenül ajánlott alkalmazni vákuumcsomagolást az értékes füstölt áruk minőségének és kellemes puhaságának hosszú távú védelmére. Nem mindegy, hogy egy háztáji, kézműves kolbász mondjuk fél év tárolás után miről válik emlékezetessé. Arról, hogy betonvasként is megállná a helyét, vagy arról meglepetésről, hogy épp olyan zamatos és lédús, mintha tegnap készült volna.
Ha meg akar ismerkedni a szalámik, kolbászok vákuumozásához méretezett tasakokkal, kattintson ide az Air Zero szalámitasakokért, illetve kattintson ide a LAVA szalámitasakokért. Mindkét márka kiváló minőségű, megbízható, élelmiszerbiztos tasakokat gyárt a füstölt áruk kedvelői számára. Ha pedig kiváló minőségű, megbízható, háztartási vákuumfoliázó gépet keres, kattintson és válassza ki az Önnek szimpatikus készüléket! Nem fog csalódni benne!