A rendkívül egészséges, zsírban szegény, fehérjékben és egyéb tápanyagokban viszont rendkívül gazdag szarvashús sajnos nem gyakori vendég a magyar háztartásokban. Pedig ez a recept is bizonyítja, hogy a sous vide segítségével, kevés munkával is igazi mesterfogást tehetünk az asztalra, olyat, amilyen csak a legkomolyabb éttermekben fordul elő. Ha tudunk olyan hentest, ahol rá tudunk találni erre a húskülönlegességre, mindenképpen megér egy próbát, mert olyan recept kerül repertoárunkba, amivel a legkényesebb ízlésű vendégeinket is le fogjuk nyűgözni.
Hozzávalók
1,5 kg szarvaslapocka
15 g só
1 szál kakukkfű, apróra vágva
1 szál rozmaring, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
50 ml növényi olaj
Elkészítés
Keverjük össze az apróra vágott fűszernövényeket, a fokhagymát és a sót, és masszírozzuk bele a szarvaslapockába. Tegyük félre 6 órára a hűtőbe.
Amíg a hús érlelődik, melegítsük elő a vízfürdőt 85 °C-ra.
A pácolási idő lejártával töröljük le a húsról a felesleges pácot, zárjuk egy vákuumzacskóba a növényi olajjal.
Helyezzük a zacskót sos vide-ba 8 órára.
Ha lejárt a 8 óra, vegyük ki a húst a tasakból, forró serpenyőben gyorsan körbe pirítjuk és tálaljuk.
Tippek
Izgalmasabbá tehetjük a hús ízét, ha pácolás után pirítjuk körbe és úgy helyezzük vákuumtasakba olajjal, valamint 50 ml vörösborral és 100 ml marha- vagy borjúhús alaplével.
A sós páchoz adhatunk további fűszereket is. A boróka, a csillagánizs és a babérlevél, mind jól működik.