A laposhal az ínyencek eledele, különösen sous vide változatban. De még a hétpróbás ízvarázslók számára is komoly meglepetéseket tartogat ez a recept, ami egy szokatlan összeállítású salsával kínálja a hófehér laposhalfilét. Gondolkodtunk rajta, hogy mihez tudnánk hasonlítani ezt az ízkompozíciót, de igazából semmihez sem hasonlítható. Egyszerűen remek.
Hozzávalók
4 x 350 g laposhal szelet
150 g vaj
1 citrom leve
1 tyúkhúsleves kocka
1 tk szárított kapor
25 g sózott bébikapribogyó
75 ml olívaolaj
150 g csípős fűszeres chorizo kolbász - kockára vágva
2 nagy fej burgonya - kockára vágva és blansírozva
1 kis csokor petrezselyem
4 db paradicsom - negyedelve - kimagozva - kockára vágva
1 evőkanál almaecet
Maldon tengeri só
fehér bors
Elkészítés
Tegyük egy tányérra a laposhal szeleteket, fűszerezzük sóval és fehér borssal.
Olvasszuk fel a vajat egy forró serpenyőben, és folyamatos kevergetéssük, míg aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a kaprot, a citromlevet és az porrá tört húsleves kockát.
Keverjük simára a mártást, aztán tegyük félre hűlni.
Helyezzük a befűszerezett laposhal szeleteket vákuumtasakokba és adjuk, hozzá a mártást egyenlően elosztva.
A tasakokat zárjuk le és szuvidáljuk az 56 °C-ra előmelegített vízben 40 percig.
Közben melegítsünk fel közepes lángon egy serpenyőt, tegyük bele a chorizót, és lassan olvasszuk ki belőle a zsiradékot. Ekkor adjuk hozzá a kis kockára vágott paradicsomot és burgonyát, a kapribogyót, a petrezselymet, az ecetet és az olívaolajat. Pároljuk össze a salsát, tálalás előtt pedig hűtsük le.
Ha a laposhal megfőtt, ízlés szerint fűszerezzük, és a salsával tálaljuk.