Blog Vákuumcsomagolás

Megvettem a gépet. - Vásárlói vélemény

Csaba Gálos posztja a Fb oldalon

 

Genetikailag gyanakvóra vagyok kódolva😁
Éveken át hitetlenkedve hallgattam kollégám dicshimnuszait a vákuumozott alapanyagok és készételek hosszan tartó frissességéről.
Pedig szavahihető srác, az életem is rá bíznám…
Aztán egy több, mint egy éven át elfeledett, majd megtalált és megsütött, sőt állítólag jóízűen elfogyasztott ponty kiverte nálam azt a bizonyos biztosítékot.
Megvettem a gépet, levákuumoztam két nagy darab, kagylón hízott balatoni ponty-patkót és lefagyasztottam. Beállítottam a telefonomon egy évre az emlékeztetőt, majd el is feledkeztem az egészről, míg a következő Karácsonykor nem jelzett a telefon.
Lássuk a medvét… azaz pontyot.
És elképedtem a látványtól.
Nem a hosszú fagyasztás után megszokott megavasodott zsírú, kifehéredett hal fogadott, hanem friss hatású, piros és tökéletes állagú és illatú halhús.
Megsütve jóízűen elfogyasztottuk.
Akkor végleg meggyőzött a gép, a hasznosságáról.
Rákaptunk a vákuumban érlelt és szuvidált húsokra is.
Számos felhasználási módja lehet még, amit nem próbáltunk ki.
De pl. nem kérdés, hogy a felbontott nagy zacskós szemes kávé maradéka, ami nem fér bele a gépbe, zacskóban, vákuumozva kerül a kamra polcára. És bármikor veszem elő, olyan, mint ha frissen bontottam volna a gyári csomagolásból. Ráadásul ezeket a zacskókat még számos alkalommal újra tudom használni.
Más száraz élelmiszerek esetében is lehet (sőt kell is) okosan gazdálkodni a műanyag zacskókkal, hogy feleslegesen ne keletkezzen hulladékunk.
Tegnap sütöttünk egy éve fagyasztott sütnivaló kolbászt. Bárki elé odatenném, meg nem mondaná róla, hogy mikor készült? A darabosabb húsokat (baromfit és disznót különösen) mindig zacskóban fagyasztjuk le. De ha akcióban sikerül nagyobb kiszerelésben sajtot, füstölt árut vásárolnunk, az is darabolásra kerül és kisebb egységekben kerül vákuumban fagyasztásra. Húsvétra csinál nekünk egy barátunk minden évben egy nagy sonkát. Ha megvágás után hagynánk a levegőn, egy hónap után már csak babgulyásnak lenne jó.
Azt is szétbontom, kis darabokban vákuumozom, egy része megy a fagyasztóba, de kb. a felét egy használaton kívüli fagyasztószekrényben tárolom. Lassan ingadozó hőmérsékleten, sötétben érlelődnek össze az ízei. Nyár végéig ki szokott tartani.
Ugyan ezt csinálom a nagy táblában vásárolt szalonnával is.
Akár egy év után is friss sonka és szalonna kerül az asztalra.
Aki bizonytalan (mint én is voltam sokáig) az ne hezitáljon túl sokat… ha valami megéri a rá fordított pénzt, akkor az egy jó minőségű vákuumozó gép👍
Csaba Gálos

 

Három éve használunk rendszeresen egy Magicvac Dinamika gépet.
Azóta látványosan visszaesett a megromlott, kidobott élelmiszer mennyiségünk.
Van három vákuum edényünk is, az talán még a zacskónál is nagyobb találmány.
Olyan ételeket tudunk bennük napokra elrakni, majd elővenni a hűtőből, amiket amúgy, 4-6-8 naposan már meg nem enne senki. És szó szerint olyan pl. egy töltött káposzta egy hét vákuumozás után, mint ha előző nap este főtt volna meg.
Még egy befőttes üveg adaptert fogok hozzá venni, azzal lesz teljes a készlet.
Csak ajánlani tudom mindenkinek.